LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Ucapan tahniah kepada Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia Dari 1 Julai 2018 sehingga 30 Jun 2023  (22 Jun 2018)

Kementerian Kewangan telah diarahkan untuk mengumumkan bahawa Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 19 Jun 2018 telah memperkenan cadangan YAB Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melantik Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) yang baharu.

Read More 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 14 Jun 2018  (21 Jun 2018)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD107.9 bilion pada 14 Jun 2018.

Read More 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 31 Mei 2018  (07 Jun 2018)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD108.5 bilion pada 31 Mei 2018. 

Read More 

Gabenor Muhammad Ibrahim Menawarkan Diri untuk Meletakkan Jawatan Sebagai Gabenor  (06 Jun 2018)

Kabinet hari ini menerima tawaran Gabenor Muhammad bin Ibrahim untuk meletakkan jawatan sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia.

Read More 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan April 2018  (31 Mei 2018)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Read More 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada akhir bulan April 2018  (31 Mei 2018)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Read More 

Buletin RINGGIT (Keluaran April 2018) kini boleh dimuat turun  (25 Mei 2018)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Jimatkan Kos Perubatan.

Read More 

Tindakan Penguatkuasaan Terhadap Syarikat yang Disyaki Menggunakan Perkataan “Bank” Tanpa Kelulusan  (25 Mei 2018)

Satu operasi serbuan telah dijalankan ke atas Axios Group Sdn Bhd di Cheras pada 24 Mei 2018. Axios Group Sdn Bhd disyaki melakukan kesalahan di bawah seksyen 139(1)(a) Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 kerana menggunakan perkataan “bank” di papan tanda premis pejabat dan laman sesawangnya tanpa kelulusan bertulis daripada Bank Negara Malaysia. 

Read More 

Pengumuman Siaran Penyataan Dasar Kewangan  (10 Mei 2018)

Seperti yang diumumkan dalam Jadual Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari bagi tahun 2018, Pernyataan Dasar Monetari akan disiarkan seperti yang dijadualkan pada hari Khamis, 10 Mei 2018, pukul 3 petang.

Read More 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

International Technical Cooperation

Find out more about BNM’s international technical cooperation programmes for central bankers and financial regulators.

Read More

Financial Technology Enabler Group

The Financial Technology Enabler Group (FTEG) was established by Bank Negara Malaysia (BNM) in June 2016 to support innovations that will improve the quality, efficiency and accessibility of financial services in Malaysia.

Read More

Pembiayaan Mikro

A sustainable microfinance scheme, where participating financial institutions offer microfinance products that are easy, fast and convenient to micro enterprises with viable businesses.

Read More

Museum and Art Gallery Bank Negara Malaysia

An informal and interactive venue for learning about the importance of numismatics, economics, Islamic banking and financial planning.

Read More

AML/CFT

Find out more about Money Laundering & Terrorism Financing

Read More

Ringgit

RINGGIT is a joint-effort publication between FOMCA and Bank Negara Malaysia. This collaboration creates greater outreach in our effort to improve the consumer awareness on financial issues.

Read More