LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 15 Februari 2017

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD95.0 bilion (bersamaan dengan RM426.2 bilion) pada 15 Februari 2017.Paras rizab ini memadai untuk membiayai 8.4 bulan import tertangguh dan ialah 1.1 kali hutang luar negeri jangka pendek.

Read More

Kenyataan oleh Jawatankuasa Pasaran Kewangan: Laporan Terkini Mengenai Pasaran Kewangan Malaysia

Ringgit kekal stabil berbanding dengan dolar Amerika Syarikat (AS), dengan pergerakannya sama seperti mata wang serantau lain dan mata wang utama yang kini sedang dipengaruhi perkembangan dalam pasaran kewangan AS dan jangkaan kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve pada tahun 2017.

Read More

Pasukan Petugas Khas Mengenai Kerugian Pertukaran Asing Bank Negara Malaysia pada tahun 1990-an

Bank Negara Malaysia akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pasukan petugas khas yang ditubuhkan oleh kabinet untuk menyiasat kerugian pertukaran asing yang berlaku lebih daripada 25 tahun yang lalu.

Read More

Perkembangan Ekonomi dan Kewangan Malaysia pada Suku Keempat 2016

Ekonomi Malaysia berkembang 4.5% pada suku keempat 2016 (S3 2016: 4.3%), disokong oleh peningkatan berterusan dalam perbelanjaan sektor swasta. Dari segi penawaran, pertumbuhan terus dipacu oleh sektor perkilangan dan perkhidmatan.

Read More

Penambahbaikan Pengaturan Kendalian Mengenai Penukaran Hasil Perolehan Eksport

Merujuk laporan media baru-baru ini mengenai peraturan pertukaran asing, Bank Negara Malaysia ingin memaklumkan bahawa perubahan terhadap pengaturan kendalian yang berkuat kuasa 6 Februari 2017 tidak bermakna sekatan telah dilonggarkan, namun ia merupakan penambahbaikan terhadap pengaturan kendalian yang sedia ada antara bank tempatan dengan Bank Negara Malaysia.

Read More

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 31 Januari 2017

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD94.3 bilion (bersamaan dengan RM422.9 bilion) pada 13 Januari 2017. Paras rizab ini memadai untuk membiayai 8.7 bulan import tertangguh dan ialah 1.3 kali hutang luar negeri jangka pendek.

Read More

Buletin RINGGIT (Keluaran Disember 2016) kini boleh dimuat turun

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Pandu Uji Sebelum Membeli Kereta Terpakai.

Read More

Ucapan Penutup Gabenor Muhammad Ibrahim di Karnival Kewangan 2017

Saya ingin merakamkan setulus penghargaan kepada Yang Berhormat Brigadier Jeneral Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan, kerana meluangkan masa untuk bersama-sama kita dan menyampaikan ucapan penutup Karnival Kewangan.

Read More

Ucapan Alu-Aluan Gabenor di Karnival Kewangan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)

Karnival ini diadakan buat julung kalinya dan merupakan inisiatif dan kerjasama pelbagai kementerian, agensi dan institusi kewangan. Inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan tahap kesedaran awam mengenai tiga perkara penting; perkhidmatan kewangan, ilmu mengurus kewangan dan perlindungan pengguna.

Read More

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Pembiayaan Mikro

A sustainable microfinance scheme, where participating financial institutions offer microfinance products that are easy, fast and convenient to micro enterprises with viable businesses.

Read More

Financial Fraud Alert

Don't be a victim. Protect yourself from financial scams. Find out more about illegal financial schemes and how to avoid being a victim.

Read More

Museum and Art Gallery Bank Negara Malaysia

An informal and interactive venue for learning about the importance of numismatics, economics, Islamic banking and financial planning.

Read More

AML/CFT

Find out more about Money Laundering & Terrorism Financing

Read More

Ringgit

RINGGIT is a joint-effort publication between FOMCA and Bank Negara Malaysia. This collaboration creates greater outreach in our effort to improve the consumer awareness on financial issues.

Read More

Shariah Advisory Council of the Bank

The authoritative body in ascertainment of Shariah matters relating for Islamic financial business in Malaysia.

Read More