LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 28 September 2018  (05 Okt 2018)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD103.0 bilion pada 28 September 2018. Paras rizab ini telah mengambil kira pelarasan suku tahunan bagi perubahan penilaian semula pertukaran asing berikutan pengukuhan nilai US dolar berbanding pelbagai aset rizab mata wang asing yang dipegang oleh Bank Negara Malaysia.Paras rizab ini memadai untuk membiayai 7.4 bulan import tertangguh dan 0.9 kali hutang luar negeri jangka pendek.

Read More 

Anugerah Kecemerlangan dalam Kewangan Islam: Penerima Anugerah Diraja 2018, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz  (03 Okt 2018)

Duli Yang Teramat Mulia Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Sultan Perak dan Penaung Diraja untuk inisiatif Kewangan Islam Malaysia mengurniakan Anugerah Diraja bagi Kewangan Islam 2018 (Anugerah Diraja) kepada Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

Read More 

Buletin RINGGIT (Keluaran September 2018) kini boleh dimuat turun  (29 Sept 2018)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Pertimbangan Sebelum Membeli Kereta Baharu.

Read More 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Ogos 2018  (28 Sept 2018)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Read More 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada akhir bulan Ogos 2018  (28 Sept 2018)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Read More 

Bank Negara Malaysia Mengumumkan Tinjauan Kestabilan Kewangan - Separuh Pertama Tahun 2018  (26 Sept 2018)

Kestabilan kewangan domestik kekal utuh meskipun dalam keadaan ketidakpastian yang nyata akibat daripada faktor-faktor dalam negeri dan luaran pada separuh pertama tahun 2018.

Read More 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 14 September 2018  (21 Sept 2018)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD104.4 bilion pada 30 Ogos 2018.

Read More 

Buletin RINGGIT (Keluaran Ogos 2018) kini boleh dimuat turun  (04 Sept 2018)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Pengurusan Kewangan Bagi Yang Baharu Bekerja.

Read More 

Buletin RINGGIT (Keluaran Julai 2018) kini boleh dimuat turun  (28 Ogos 2018)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Persediaan Kewangan Menghadapi Masa Tua.

Read More 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

International Technical Cooperation

Find out more about BNM’s international technical cooperation programmes for central bankers and financial regulators.

Read More

Financial Technology Enabler Group

The Financial Technology Enabler Group (FTEG) was established by Bank Negara Malaysia (BNM) in June 2016 to support innovations that will improve the quality, efficiency and accessibility of financial services in Malaysia.

Read More

Pembiayaan Mikro

A sustainable microfinance scheme, where participating financial institutions offer microfinance products that are easy, fast and convenient to micro enterprises with viable businesses.

Read More

Museum and Art Gallery Bank Negara Malaysia

An informal and interactive venue for learning about the importance of numismatics, economics, Islamic banking and financial planning.

Read More

AML/CFT

Find out more about Money Laundering & Terrorism Financing

Read More

Ringgit

RINGGIT is a joint-effort publication between FOMCA and Bank Negara Malaysia. This collaboration creates greater outreach in our effort to improve the consumer awareness on financial issues.

Read More