LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 13 September 2019  (20 Sept 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD103.5 bilion pada 13 September 2019. 

Selanjutnya 

Bank Negara Malaysia Mengumumkan Tinjauan Kestabilan Kewangan - Separuh Pertama Tahun 2019  (18 Sept 2019)

Kestabilan kewangan domestik tetap utuh pada separuh pertama tahun 2019, dalam keadaan persekitaran luar dan dalam negeri yang terus mencabar.

Selanjutnya 

Pernyataan Dasar Monetari  (12 Sept 2019)

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) pada 3.00 peratus.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 30 Ogos 2019  (06 Sept 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD103.5 bilion pada 30 Ogos 2019. 

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Julai 2019  (30 Ogos 2019)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Julai 2019  (30 Ogos 2019)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Selanjutnya 

Ucapan oleh Penolong Gabenor di Majlis Perasmian Pameran LATerasi Kewangan  (25 Ogos 2019)

Dari segi latar belakangnya, Pameran LATerasi Kewangan ini dilancarkan di Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur pada tahun 2015.

Selanjutnya 

Empat Pengarah MGSB Berhad Mengaku Bersalah Terhadap Kesalahan Mengambil Deposit Secara Haram dan Menjalankan Aktiviti Pengubahan Wang Haram  (23 Ogos 2019)

MGSB Berhad dan empat pengarahnya dibicarakan di bawah seksyen 137 (1) Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) dan seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLA), mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Kajang pada 22 Ogos 2019 atas kesalahan mengambil wang daripada pendeposit tanpa lesen yang sah di bawah seksyen 10 FSA dan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram.

Selanjutnya 

Ucapan oleh Gabenor di Majlis Pelancaran Khidmat Nasihat Pembiayaan  (21 Ogos 2019)

Bagi pihak Bank Negara Malaysia, saya mengalu-alukan kehadiran para hadirin ke Majlis Pelancaran Khidmat Nasihat Pembiayaan.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya