LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Tindakan Penguatkuasaan Terhadap Pengendali Perniagaan Perkhidmatan Wang Haram di Johor  (06 Dis 2019)

Pada 4 Disember 2019, Bank Negara Malaysia (BNM) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia telah membuat serbuan terhadap lima premis di Johor kerana menjalankan perniagaan perkhidmatan wang tanpa lesen di bawah seksyen 7(1) Akta Perniagaan Perkhidmatan Wang 2011 (MSBA).

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 29 November 2019  (06 Dis 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD103.2 bilion pada 29 November 2019.

Selanjutnya 

Buletin RINGGIT (Keluaran Bil. 6/2019) kini boleh dimuat turun  (05 Dis 2019)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Dana Khas Bank Negara Malaysia Untuk Pembelian Rumah Mampu Milik.

Selanjutnya 

Pelantikan Ahli Jawatankuasa Eksekutif Kestabilan Kewangan Bank Negara Malaysia  (02 Dis 2019)

Bank Negara Malaysia (Bank) mengumumkan pelantikan Dato’ Abdul Rauf Rashid dan pelantikan semula Timbalan Gabenor Abdul Rasheed Ghaffour dan Puan Yoong Sin Min sebagai ahli Jawatankuasa Eksekutif Kestabilan Kewangan Bank Negara Malaysia (Jawatankuasa Eksekutif) berikutan tamat tempoh keanggotaan ahli bukan ex-officio

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Oktober 2019  (29 Nov 2019)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Oktober 2019  (29 Nov 2019)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 15 November 2019  (22 Nov 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD103.2 bilion pada 15 November 2019.

Selanjutnya 

Perkembangan Ekonomi dan Kewangan Malaysia pada Suku Ketiga 2019  (15 Nov 2019)

Ekonomi Malaysia berkembang 4.4% pada suku ketiga 2019

Selanjutnya 

Nisbah Keperluan Rizab Berkanun Diturunkan  (08 Nov 2019)

Bank Negara Malaysia mengumumkan bahawa Nisbah Keperluan Rizab Berkanun (Statutory Reserve Requirement, SRR) akan diturunkan daripada 3.50% kepada 3.00% berkuat kuasa pada 16 November 2019.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya