LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Kenyataan oleh Jawatankuasa Pasaran Kewangan: Laporan Terkini Mengenai Pasaran Kewangan Malaysia

Jawatankuasa Pasaran Kewangan (FMC) ingin menyampaikan maklumat terkini mengenai pasaran kewangan dan kesan daripada langkah-langkah yang diambil pada 2 Disember susulan laporan sebelumnya yang dibuat pada 28 Disember 2016.

Read More

Ucapan Penutup Gabenor Muhammad Ibrahim di Karnival Kewangan 2017

Saya ingin merakamkan setulus penghargaan kepada Yang Berhormat Brigadier Jeneral Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan, kerana meluangkan masa untuk bersama-sama kita dan menyampaikan ucapan penutup Karnival Kewangan.

Read More

Ucapan Alu-Aluan Gabenor di Karnival Kewangan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)

Karnival ini diadakan buat julung kalinya dan merupakan inisiatif dan kerjasama pelbagai kementerian, agensi dan institusi kewangan. Inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan tahap kesedaran awam mengenai tiga perkara penting; perkhidmatan kewangan, ilmu mengurus kewangan dan perlindungan pengguna.

Read More

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 30 Disember 2016

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah RM399.7 bilion (bersamaan dengan USD96.4 bilion) pada 15 Disember 2016.

Read More

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan November 2016

Semua dokumen di sini adalah dalam format PDF (Portable Document Format).

Read More

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada akhir bulan November 2016

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat tentang saiz, jenis dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta aliran masuk dan keluar pertukaran asing yang telah dianggarkan terlebih dahulu dan di luar jangkaan bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Read More

Pengeluaran Dokumen Dasar Penetapan Kadar KLIBOR Dipertingkat

Bank Negara Malaysia baru-baru ini mengeluarkan standard yang dipertingkat untuk Dokumen Dasar Penetapan Kadar KLIBOR yang turut melibatkan langkah untuk terus mengukuhkan integriti kadar rujukan KLIBOR. Pengenalan langkah ini berikutan satu kajian semula proses penetapan kadar KLIBOR dan secara umumnya merangkumi bidang tadbir urus, pengawasan, akauntabiliti, dan ketelusan.

Read More

Kenyataan oleh Jawatankuasa Pasaran Kewangan: Maklumat terkini Pasaran Kewangan

Jawatankuasa Pasaran Kewangan (Financial Markets Committee, FMC) ingin memberikan maklumat terkini susulan laporan sebelum ini pada 9 Disember 2016. Mudah tunai dalam pasaran pertukaran asing (FX) tempatan terus mencatat jumlah purata harian kira-kira USD9 bilion bagi semua transaksi FX menjelang akhir tahun 2016 berbanding dengan purata USD8 bilion dari bulan Januari hingga bulan November 2016.

Read More

Buletin RINGGIT (Keluaran November 2016) kini boleh dimuat turun

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Persediaan Kembali Ke Sekolah.

Read More

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Pembiayaan Mikro

A sustainable microfinance scheme, where participating financial institutions offer microfinance products that are easy, fast and convenient to micro enterprises with viable businesses.

Read More

Financial Fraud Alert

Don't be a victim. Protect yourself from financial scams. Find out more about illegal financial schemes and how to avoid being a victim.

Read More

Museum and Art Gallery Bank Negara Malaysia

An informal and interactive venue for learning about the importance of numismatics, economics, Islamic banking and financial planning.

Read More

AML/CFT

Find out more about Money Laundering & Terrorism Financing

Read More

Ringgit

RINGGIT is a joint-effort publication between FOMCA and Bank Negara Malaysia. This collaboration creates greater outreach in our effort to improve the consumer awareness on financial issues.

Read More

Shariah Advisory Council of the Bank

The authoritative body in ascertainment of Shariah matters relating for Islamic financial business in Malaysia.

Read More