LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 15 Mac 2019  (22 Mac 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia meningkat kepada USD102.6 bilion pada 15 Mac 2019. 

Read More 

Kadar dan Statistik Bank Negara Malaysia kini boleh dicapai melalui Open API  (22 Mac 2019)

Kadar dan statistik Bank Negara Malaysia berikut kini tersedia dalam format API dan dapat diakses melalui laman web https://api.bnm.gov.my

Read More 

Buletin RINGGIT (Keluaran Januari 2019) kini boleh dimuat turun  (20 Mac 2019)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Transaksi Tanpa Tunai Yang Selamat.

Read More 

Biasiswa Bank Negara Malaysia Sesi Akademik 2019/2020 Membentuk Bakat Terunggul  (14 Mac 2019)

Permohonan dalam talian untuk Biasiswa Bank Negara Malaysia 2019 / 2020 akan dibuka mulai 16 Mac 2019.

Read More 

Tindakan Penguatkuasaan Terhadap Pengendali Perniagaan Perkhidmatan Wang Haram di Kedah dan Perlis  (08 Mac 2019)

Pada 7 Mac 2019, Bank Negara Malaysia (BNM) telah membuat pertuduhan terhadap empat individu di Mahkamah Sesyen Alor Setar dan Kangar kerana menjalankan aktiviti penukaran wang tanpa lesen di bawah seksyen 7 (1) Akta Perniagaan Perkhidmatan Wang 2011 (MSBA), yang merupakan kesalahan di bawah seksyen 4(1) MSBA.

Read More 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 28 Februari 2019  (07 Mac 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia meningkat kepada USD102.4 bilion pada 28 Februari 2019.

Read More 

Pernyataan Dasar Monetari  (05 Mac 2019)

Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia hari ini membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 3.25 peratus.

Read More 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Januari 2019  (28 Feb 2019)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Read More 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Januari 2019  (28 Feb 2019)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Read More 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Explore The New Housingwatch Website

This Housing Watch microsite aims to provide timely information on the key factors that influence the demand and supply of housing in Malaysia for a more informed decision-making and public discourse on this issue.

Read More

Financial Technology Enabler Group

The Financial Technology Enabler Group (FTEG) was established by Bank Negara Malaysia (BNM) in June 2016 to support innovations that will improve the quality, efficiency and accessibility of financial services in Malaysia.

Read More

Pembiayaan Mikro

A sustainable microfinance scheme, where participating financial institutions offer microfinance products that are easy, fast and convenient to micro enterprises with viable businesses.

Read More

Museum and Art Gallery Bank Negara Malaysia

An informal and interactive venue for learning about the importance of numismatics, economics, Islamic banking and financial planning.

Read More

AML/CFT

Find out more about Money Laundering & Terrorism Financing

Read More

Ringgit

RINGGIT is a joint-effort publication between FOMCA and Bank Negara Malaysia. This collaboration creates greater outreach in our effort to improve the consumer awareness on financial issues.

Read More