LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Nisbah Keperluan Rizab Berkanun Diturunkan  (08 Nov 2019)

Bank Negara Malaysia mengumumkan bahawa Nisbah Keperluan Rizab Berkanun (Statutory Reserve Requirement, SRR) akan diturunkan daripada 3.50% kepada 3.00% berkuat kuasa pada 16 November 2019.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 31 Oktober 2019  (07 Nov 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD103.2 bilion pada 31 Oktober 2019.

Selanjutnya 

Buletin RINGGIT (Keluaran Bil. 5/2019) kini boleh dimuat turun  (07 Nov 2019)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Pelancaran Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan.

Selanjutnya 

Pernyataan Dasar Monetari  (05 Nov 2019)

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 3.00 peratus.

Selanjutnya 

Pelantikan Ahli-Ahli Majlis Penasihat Shariah Bank Negara Malaysia  (01 Nov 2019)

Bank Negara Malaysia (Bank) hari ini mengumumkan pelantikan ahli-ahli Majlis Penasihat Shariah (MPS) Bank bagi tempoh 1 November 2019 hingga 31 Oktober 2022 setelah mendapat perkenan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong mengikut seksyen 53(1) Akta Bank Negara Malaysia 2009.

Selanjutnya 

Pelantikan Fraziali Ismail sebagai Penolong Gabenor dan Persaraan Penolong Gabenor Donald Joshua Jaganathan  (31 Okt 2019)

Bank Negara Malaysia (Bank) ingin mengumumkan pelantikan Encik Fraziali Ismail ke jawatan Penolong Gabenor. Sebagai Penolong Gabenor, Encik Fraziali akan bertanggungjawab dalam bidang-bidang yang berkaitan dengan pemantauan kewangan, pengawalseliaan yang berhemat, pengguna dan amalan pasaran, pengawalan perniagaan perkhidmatan kewangan serta komunikasi.

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan September 2019  (31 Okt 2019)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Tindakan Penguatkuasaan Terhadap Syarikat yang Disyaki Menggunakan Perkataan "Bank" Tanpa Kelulusan  (29 Okt 2019)

Satu operasi serbuan telah dijalankan ke atas RSI International Berhad (1163501-P) di Cheras pada 23 Oktober 2019.

Selanjutnya 

Muat Turun Ucapan Bajet 2020 oleh Menteri Kewangan Malaysia  (11 Okt 2019)

Ucapan Bajet Tahun 2020 dari YB Tuan Lim Guan Eng, Menteri Kewangan Malaysia.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya