LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Pertemuan dengan komuniti PKS di Melaka  (11 Julai 2019)

Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengadakan sesi dialog dengan wakil-wakil utama daripada institusi kewangan, kerajaan negeri dan komuniti perniagaan tempatan di Melaka. Dialog yang dipengerusikan oleh Penolong Gabenor, Encik Adnan Zaylani Mohamad Zahid telah diadakan bersempena dengan Karnival Kewangan Melaka yang berlangsung pada 13 dan 14 Julai 2019.

Selanjutnya 

Pernyataan Dasar Monetari  (09 Julai 2019)

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) pada 3.00 peratus.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 28 Jun 2019  (05 Julai 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD102.7 bilion pada 28 Jun 2019. 

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Mei 2019  (28 Jun 2019)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Mei 2019  (28 Jun 2019)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 14 Jun 2019  (21 Jun 2019)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD102.6 bilion pada 14 Jun 2019. 

Selanjutnya 

Tindakan Penguatkuasaan Terhadap Pengendali Perniagaan Perkhidmatan Wang Secara Haram di Sibu, Sarawak  (08 Mei 2019)

Pada 3 Mei 2019, Bank Negara Malaysia (BNM) telah membuat pertuduhan terhadap lima individu di Mahkamah Sesyen Sibu kerana menjalankan aktiviti pengiriman wang secara haram tanpa lesen di bawah seksyen 7(1) Akta Perniagaan Perkhidmatan Wang2011 (MSBA), yang merupakan satu kesalahan di bawah seksyen 4(1) MSBA dan penggunaan frasa “perniagaan perkhidmatan wang” tanpa kebenaran yang melanggar seksyen 23(1) MSBA.

Selanjutnya 

Peluang Kerjaya di Bank Negara Malaysia - Temu Duga Terbuka untuk Jawatan Konstabel (Unit Khas) dan Konstabel  (30 April 2019)

Bank Negara Malaysia ingin mempelawa calon yang berkelayakan untuk menghadiri sesi temu duga terbuka bagi jawatan Konstabel (Unit Khas) dan Konstabel di Jabatan Pengurusan Keselamatan Organisasi:

Selanjutnya 

Jualan Lelong Wang Kertas Ringgit Malaysia Bernombor Siri Istimewa  (17 April 2019)

Bank Negara Malaysia akan mengadakan jualan lelong wang kertas Ringgit Malaysia bernombor siri istimewa pada hari Sabtu, 27 April 2019, mulai 8.30 pagi di Auditorium Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya