Cetak       Kongsi


Reka Bentuk Duit Syiling Peringatan Bersempena Dengan Pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XVI

No Ruj : 08/19/02 01 Aug 2019 Embargo : Untuk Siaran Segera    

Bank Negara Malaysia mengeluarkan duit syiling peringatan bersempena dengan pertabalan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah sebagai Yang di-Pertuan Agong Keenam Belas pada 30 Julai 2019.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, telah mempersembahkan duit syiling peringatan ini kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 26 Julai 2019 di Istana Negara, Kuala Lumpur.

pesifikasi duit syiling peringatan ini adalah seperti yang berikut:

 1. Duit Syiling Peringatan Emas (pruf)
  Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam emas dengan ketulenan 999.9 dan berat setiap keping ialah 7.96 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM100 dan akan dijual pada harga RM1,800 sekeping. Sebanyak 300 keping ditempa. 
 1. Duit Syiling Peringatan Perak (pruf)
  Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam perak dengan ketulenan 99.9 dan berat setiap keping ialah 31.1 gram.  Nilai muka duit syiling ini ialah RM10 dan akan dijual pada harga RM200 sekeping. Sebanyak 1,500 keping ditempa.
 1. Duit Syiling Peringatan Emas Nordic
  Nilai muka duit syiling emas Nordic ini ialah RM1 dan akan dijual pada harga RM12 sekeping. Sebanyak 20,000 keping ditempa.

 

Terdapat juga duit syiling peringatan set dua dalam satu, yang mengandungi satu duit syiling perak pruf dan satu duit syiling emas Nordic pruf. Setiap set dijual pada harga RM230 dan terdapat 1,000 set sahaja.

Nota: Harga yang dinyatakan di atas adalah tertakluk pada cukai jualan dan perkhidmatan (SST), kecuali duit syiling peringatan emas (pruf).

Butiran terperinci mengenai duit syiling peringatan ini terdapat dalam Lampiran I.

Reka Bentuk Duit Syiling

Berikut ialah keterangan mengenai reka bentuk duit syiling peringatan tersebut:

 1. Bahagian Hadapan Duit Syiling
  Potret Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah, dipaparkan pada bahagian tengah duit syiling. Nama rasmi baginda "AL-SULTAN ABDULLAH RI'AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN HAJI AHMAD SHAH AL-MUSTA'IN BILLAH" tertera di sekeliling potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Tarikh pertabalan dipaparkan di bahagian bawah potret Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI. Elemen dekoratif berupa corak payung 14 bucu yang terbuka melambangkan Baginda sebagai “payung yang menaungi” 14 buah negeri di Malaysia. Elemen ini dipaparkan di sekeliling potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

 

 1. Bahagian Belakang Duit Syiling
  Pada bahagian tengah duit syiling peringatan ini memaparkan Jata Rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Perkataan "PERTABALAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG XVI" tertera pada bahagian atas duit syiling, manakala nama “BANK NEGARA MALAYSIA” sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling peringatan, dipaparkan di bahagian bawah duit syiling bersama-sama nilai muka duit syiling yang berkenaan. Nilai muka duit syiling dipaparkan di bawah Jata Rasmi, iaitu ‘100 RINGGIT' bagi emas pruf, '10 RINGGIT' bagi perak pruf dan '1 RINGGIT' bagi emas Nordic. Elemen dekoratif berupa corak payung 14 bucu yang terbuka dipaparkan di sekeliling duit syiling.

 

Butiran terperinci mengenai spesifikasi duit syiling peringatan ini ditunjukkan dalam Lampiran II.

Jualan Duit Syiling Peringatan

Bagi memberi peluang yang sama rata kepada orang ramai untuk membeli duit syiling peringatan edisi terhad ini, setiap orang hanya boleh membeli satu set dua dalam satu; satu duit syiling emas; satu duit syiling perak; dan maksimum tiga duit syiling emas Nordic. Orang ramai boleh membuat tempahan dan pembayaran secara dalam talian mulai 19 Ogos 2019. Sekiranya jumlah tempahan yang diterima melebihi jumlah yang ditawarkan, cabutan akan dibuat untuk menentukan tempahan yang berjaya. Untuk maklumat lanjut mengenai tempahan, pembayaran dan pengambilan duit syiling peringatan, sila layari laman sesawang Bank Negara Malaysia di http://www.bnm.gov.my mulai 19 Ogos 2019.

Lampiran I

Spesifikasi Teknikal

Kategori

Logam

Paduan

Nilai Muka (RM)

Garis Pusat
(mm)

Berat
(g)

Kuantiti Tempaan (Keping/set)

Harga
(RM)

Sekeping

Emas

Au999.9

100

22

7.96

300

1,800

Perak

Ag 99.9

10

40.7

31.1

1,500

200

Emas Nordic 

Cu89 Zn5 Al5 Sn1

1

30

8.5

20,000

12

Set dua dalam satu

Perak dan Emas Eordic

Ag 99.9 dan Cu89 Zn5 Al5 Sn1

10 dan 1

40.7 dan
30

31.1 dan
8.5

1,000

230

Nota: Harga yang dinyatakan di atas adalah tertakluk pada cukai jualan dan perkhidmatan (SST), kecuali duit syiling peringatan emas (pruf).

 

Lampiran II

 

Bank Negara Malaysia
01 Aug 2019

© Bank Negara Malaysia, 2019. All rights reserved.