LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Pelancaran program Fintech Booster  (04 Ogos 2020)

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) hari ini melancarkan program Fintech Booster untuk terus menyokong pertumbuhan dan pengembangan syarikat fintech di Malaysia.

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Jun 2020  (30 Julai 2020)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Jun 2020  (30 Julai 2020)

Mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund, IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Selanjutnya 

Institusi perbankan akan memberikan fleksibiliti pembayaran balik pinjaman kepada peminjam yang terjejas akibat COVID-19  (29 Julai 2020)

Bank Negara Malaysia (BNM) merujuk pengumuman Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia tentang langkah-langkah untuk memberikan tempoh lanjutan moratorium bersasar dan fleksibiliti pembayaran balik kepada individu dan PKS yang terus terjejas akibat COVID-19.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 15 Julai 2020  (22 Julai 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD104.0 bilion pada 15 Julai 2020.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 30 Jun 2020  (07 Julai 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD103.4 bilion pada 30 Jun 2020.

Selanjutnya 

BNMLINK Terus Menawarkan Khidmat Nasihat  (16 Jun 2020)

BNM ingin memaklumkan bahawa platform kami untuk berhubung dengan orang ramai dan perniagaan kecil, iaitu BNMLINK terus menawarkan khidmat nasihat.

Selanjutnya 

Buletin RINGGIT (Keluaran Bil. 2/2020) kini boleh dimuat turun  (09 Jun 2020)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Prihatin - Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat.

Selanjutnya 

Keputusan Mesyuarat Majlis Penasihat Shariah (MPS) ke-201 dan Mesyuarat Khas MPS ke-26  (19 Mei 2020)

Majlis Penasihat Shariah (MPS) Bank Negara Malaysia pada mesyuarat ke-201 dan mesyuarat khas ke-26 bertarikh 29 Januari dan 30 Januari 2020 telah memutuskan bahawa wang elektronik (e-wang) merupakan instrumen pembayaran yang diharuskan oleh Syariah.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya