LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Pengeluaran Duit Syiling Peringatan Bersempena Dengan Persidangan Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik 2020 di Malaysia  (20 Nov 2020)

Bank Negara Malaysia dengan sukacitanya mengumumkan pengeluaran duit syiling peringatan bersempena dengan Persidangan Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik 2020 di Malaysia (APEC 2020).

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 13 November 2020  (20 Nov 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD104.9 bilion pada 13 November 2020.

Selanjutnya 

Mesyuarat Gabenor-Gabenor EMEAP (Executives’ Meeting of East Asia-Pacific Central Banks) Ke-25 [Bahagian II]  (17 Nov 2020)

Mesyuarat Gabenor-Gabenor EMEAP ke-25 telah mengadakan sesi keduanya melalui persidangan video pada 16 November 2020. Turut serta dalam mesyuarat tersebut ialah Gabenor-Gabenor daripada sebelas anggota bank pusat EMEAP (Para Gabenor), serta wakil kanan daripada Tabung Kewangan Antarabangsa (International Monetary Fund) dan Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa (Bank for Internasional Settlements). 

Selanjutnya 

Perkembangan Ekonomi dan Kewangan Malaysia pada Suku Ketiga 2020  (13 Nov 2020)

Ekonomi Malaysia bertambah baik dengan mencatatkan penguncupan yang lebih kecil sebanyak 2.7% pada suku ketiga tahun 2020 (S2 2020: -17.1%)

Selanjutnya 

Langkah-langkah belanjawan bagi membantu individu dan PKS yang terjejas akibat COVID-19  (06 Nov 2020)

Susulan ucapan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) ingin menyampaikan maklumat tambahan tentang langkah-langkah yang diumumkan untuk isi rumah dan perniagaan yang terjejas akibat COVID-19.

Selanjutnya 

Muat Turun Ucapan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan Malaysia  (06 Nov 2020)

Ucapan Belanjawan Tahun 2021 oleh YB Tengku Dato' Sri Zafrul Abdul Aziz, Menteri Kewangan Malaysia.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 30 Oktober 2020  (06 Nov 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD104.6 bilion pada 30 Oktober 2020. 

Selanjutnya 

Buletin RINGGIT (Keluaran Bil. 4/2020) kini boleh dimuat turun  (27 Okt 2020)

RINGGIT merupakan penerbitan usaha sama FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini membolehkan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran pengguna kepada tahap yang lebih tinggi terhadap isu-isu kewangan. Artikel utama pada keluaran ini ialah Bulan Literasi Kewangan Oktober 2020: Bijak Wang Pilihan Saya.

Selanjutnya 

Laporan Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Pertama 2020  (19 Okt 2020)

Bank menerbitkan Tinjauan Kestabilan Kewangan untuk separuh pertama tahun 2020.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya