LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Kemudahan Pembiayaan untuk Membantu PKS yang Terjejas Akibat Wabak COVID-19  (27 Mac 2020)

Bank telah menerbitkan satu set Soalan-soalan Lazim berkenaan Tabung BNM untuk PKS: Kemudahan Pembiayaan untuk Membantu PKS yang Terjejas Akibat Wabak COVID-19.

Selanjutnya 

Langkah-Langkah Tambahan untuk Terus Menyokong PKS dan Individu yang Terjejas Akibat Wabak COVID-19  (27 Mac 2020)

Dalam usaha meringankan beban yang ditanggung oleh rakyat akibat wabak COVID-19, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan beberapa langkah tambahan untuk menyokong PKS dan individu.

Selanjutnya 

Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2019, Tinjauan Ekonomi dan Monetari 2019 dan Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Kedua 2019  (26 Mac 2020)

Bank Negara Malaysia (Bank) akan menerbitkan tiga laporan, iaitu Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2019 (Annual Report 2019, AR 2019), Tinjauan Ekonomi dan Monetari 2019 (Economic and Monetary Review, EMR 2019) dan Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Kedua 2019 (Financial Stability Report Second Half 2019, FSR 2H 2019) pada hari Jumaat, 3 April 2020.

Selanjutnya 

Soalan Lazim Mengenai Langkah-Langkah untuk Membantu Individu, PKS dan Syarikat Korporat yang Terjejas oleh Wabak COVID-19  (25 Mac 2020)

Bank telah menerbitkan satu set Soalan Lazim Mengenai Langkah-Langkah untuk Membantu Individu, PKS dan Syarikat Korporat yang Terjejas oleh Wabak COVID-19

Selanjutnya 

Langkah-langkah untuk Membantu Individu, PKS dan Syarikat Korporat yang Terjejas oleh Wabak COVID-19  (25 Mac 2020)

Bank Negara Malaysia (Bank) hari ini mengumumkan beberapa langkah pengawalan dan penyeliaan untuk menyokong usaha institusi perbankan membantu individu, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan syarikat korporat menangani kesan akibat wabak COVID-19.

Selanjutnya 

Soalan Lazim Mengenai Akses kepada Perkhidmatan Kewangan yang Penting Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order, MCO)  (21 Mac 2020)

Bank telah menerbitkan satu set Soalan-soalan Lazim berkenaan perkhidmatan kewangan yang penting semasa Perintah Kawalan Pergerakan.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 13 Mac 2020  (20 Mac 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah sebanyak USD103.0 bilion pada 13 Mac 2020.

Selanjutnya 

Nisbah Keperluan Rizab Berkanun (SRR) Diturunkan  (19 Mac 2020)

Bank Negara Malaysia mengumumkan bahawa Nisbah Keperluan Rizab Berkanun (Statutory Reserve Requirement, SRR) akan diturunkan sebanyak 100 mata asas daripada 3.00% kepada 2.00% berkuat kuasa 20 Mac 2020.

Selanjutnya 

Penutupan Sementara Perkhidmatan di Pejabat BNM Johor Bahru  (19 Mac 2020)

Bank Negara Malaysia (BNM) ingin memaklumkan bahawa salah seorang kakitangannya di Pejabat BNM Johor Bahru telah disahkan positif jangkitan virus COVID-19.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya