LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 15 Oktober 2020  (22 Okt 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD105.2 bilion pada 15 Oktober 2020. 

Selanjutnya 

Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Secara Bersasar bagi memenuhi keperluan peminjam dengan lebih baik  (19 Okt 2020)

Bank Negara Malaysia (BNM) ingin memberikan keyakinan kepada peminjam bahawa bantuan bayaran balik pinjaman akan terus tersedia untuk peminjam yang pendapatan mereka terjejas akibat pandemik ini. Bergantung pada keadaan mereka, peminjam yang menghadapi kesukaran pada amnya telah memohon agar bayaran balik ansuran bulanan dikurangkan atau moratorium dilanjutkan. Peminjam yang tidak memerlukan bantuan pada masa ini masih boleh memohon bantuan bayaran balik pinjaman secara bersasar sepanjang tahun 2020 hingga tahun 2021 jika keadaan kewangan mereka berubah pada masa hadapan.

Selanjutnya 

Laporan Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Pertama 2020  (19 Okt 2020)

Bank menerbitkan Tinjauan Kestabilan Kewangan untuk separuh pertama tahun 2020.

Selanjutnya 

Ucapan oleh Timbalan Gabenor di Perasmian Muzakarah Cendekiawan Syariah Nusantara Ke-14  (13 Okt 2020)

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran saya rafakkan ke hadrat Allah Subhanahu Wa Ta`ala, kerana dengan limpah kurnia-Nya, kita dipertemukan secara maya dalam Muzakarah Cendekiawan Syariah Nusantara Kali Ke-Empat Belas (14) pada tahun ini.

Selanjutnya 

Kemudahan Pemesanan, Pembayaran dan Penghantaran Dalam Talian untuk Penjualan Mata Wang Peringatan yang Dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia  (12 Okt 2020)

BNM ingin mengumumkan penyediaan kemudahan tempahan, pembayaran dan penghantaran dalam talian untuk penjualan wang syiling peringatan yang dikeluarkan sempena Ulang Tahun Universiti Kebangsaan Malaysia Ke-50 (UKM50) dan Ulang Tahun Penubuhan Putrajaya Ke-25 (Putrajaya25).

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 30 September 2020  (07 Okt 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD105.0 bilion pada 30 September 2020.

Selanjutnya 

Pelancaran Bulan Literasi Kewangan buat Julung Kali oleh Jaringan Pendidikan Kewangan  (06 Okt 2020)

Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN) hari ini melancarkan Bulan Literasi Kewangan (Financial Literacy Month, FLM 2020) dengan tema "Bijak Wang Pilihan Saya".

Selanjutnya 

Peralihan kepada bantuan bayaran balik pinjaman bersasar  (30 Sept 2020)

Bank Negara Malaysia (BNM) ingin memberikan jaminan bahawa sektor perbankan terus komited untuk membantu isi rumah dan perniagaan yang memerlukan bantuan selepas moratorium secara automatik berakhir pada 30 September.

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Ogos 2020  (30 Sept 2020)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya