LIHAT LAGI

Perkembangan Terkini

Perkembangan terkini dari Bank

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 15 Mei 2020  (22 Mei 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD102.6 bilion pada 15 Mei 2020.

Selanjutnya 

Keputusan Mesyuarat Majlis Penasihat Shariah (MPS) ke-201 dan Mesyuarat Khas MPS ke-26  (19 Mei 2020)

Majlis Penasihat Shariah (MPS) Bank Negara Malaysia pada mesyuarat ke-201 dan mesyuarat khas ke-26 bertarikh 29 Januari dan 30 Januari 2020 telah memutuskan bahawa wang elektronik (e-wang) merupakan instrumen pembayaran yang diharuskan oleh Syariah.

Selanjutnya 

Keputusan Mesyuarat Majlis Penasihat Shariah (MPS) ke-199  (19 Mei 2020)

Majlis Penasihat Shariah (MPS) Bank Negara Malaysia pada mesyuarat ke-199 bertarikh 26 November 2019 telah telah memutuskan bahawa cadangan untuk melaksanakan tawarruq secara Straight-Through Processing (STP) adalah dibenarkan.

Selanjutnya 

Keputusan Mesyuarat Majlis Penasihat Shariah (MPS) ke-198 dan ke-199  (19 Mei 2020)

Majlis Penasihat Shariah (MPS) Bank Negara Malaysia pada mesyuarat ke-198 dan ke-199 bertarikh 29 Oktober 2019 dan 26 November 2019 telah memutuskan bahawa penstrukturan produk ar-rahnu berasaskan tawarruq dan rahn adalah dibenarkan.

Selanjutnya 

Perkembangan Ekonomi dan Kewangan Malaysia pada Suku Pertama 2020  (13 Mei 2020)

Ekonomi Malaysia catat pertumbuhan 0.7% pada suku pertama 2020.

Selanjutnya 

BNMLINK di Ibu Pejabat dan Pejabat-pejabat BNM terus ditutup sepanjang PKPB  (12 Mei 2020)

Perkhidmatan BNMLINK (khidmat nasihat secara bersemuka, kunjungan ke premis dan pertukaran wang kertas dan syiling rosak) tidak dapat disediakan kepada orang ramai sehingga Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ditamatkan.

Selanjutnya 

Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia pada 30 April 2020  (08 Mei 2020)

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah USD102.5 bilion pada 30 April 2020.

Selanjutnya 

Perkembangan Monetari dan Kewangan dalam bulan Mac 2020  (06 Mei 2020)

Penerbitan bulanan ini mengandungi laporan ‘Sorotan Bulanan’ yang memaparkan isu penting mengenai perkembangan ekonomi dan kewangan dalam negeri bagi bulan tersebut serta penyiaran data bulanan meliputi bidang seperti kunci kira-kira disatukan (consolidated balance sheet) sistem perbankan, pasaran kewangan, insurans dan takaful, sektor luaran dan penunjuk makroekonomi Malaysia yang lain.

Selanjutnya 

Penyataan Mengenai Keperluan Rizab Berkanun (SRR)  (05 Mei 2020)

Bank Negara Malaysia hari ini mengumumkan bahawa Sekuriti Kerajaan Malaysia(MGS) dan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) boleh digunakan oleh institusi perbankan untuk memenuhi pematuhan Keperluan Rizab Berkanun (SRR) sepenuhnya mulai 16 Mei 2020.

Selanjutnya 

Paparan Utama

Kandungan disarankan sebagai rujukan

Layari Laman Sesawang Baharu Housingwatch

Layari laman sesawang mikro Housingwatch ini bertujuan memberikan maklumat tepat pada masanya tentang faktor-faktor penting yang mempengaruhi permintaan dan bekalan rumah di Malaysia, bagi membolehkan keputusan dan perbincangan umum dalam isu ini d

Selanjutnya

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan

Kumpulan Penggerak Teknologi Kewangan (Financial Technology Enabler Group, FTEG) ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 2016 untuk menyokong usaha-usaha inovasi yang akan meningkatkan mutu, kecekapan dan akses kepada perkhidmatan kewangan di

Selanjutnya

Pembiayaan Mikro

Skim pembiayaan mikro yang mampan, iaitu institusi kewangan yang menyertai skim ini menawarkan produk pembiayaan mikro yang mudah dan pantas kepada perusahaan mikro yang memiliki perniagaan berdaya maju.

Selanjutnya

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia

Lokasi santai dan interaktif untuk mengetahui kepentingan numismatik, ekonomi, perbankan Islam dan perancangan kewangan.

Selanjutnya

AML/CFT

Ketahui lebih lanjut mengenai Pengubahan Wang Haram & Pembiayaan Keganasan

Selanjutnya

Ringgit

Buletin RINGGIT merupakan penerbitan usaha bersama antara FOMCA dengan Bank Negara Malaysia. Kerjasama ini memberikan jangkauan yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai isu kewangan.

Selanjutnya